Om Karlshamn

Karlshamn

Karlshamn ligger i Blekinge län och är en vacker liten stad nära Östersjön. Karlshamn blev stad under andra hälften av 1600-talet och det var kung Karl den X Gustav som gav stadens dess stadsprivilegier.

Mejeriprodukter har satt staden på Sverigekartan. De flesta svenskar som är födda under 80-talet eller tidigare känner till de båda slogans "gott gotti gott gott" och "lätt lätti lätt lätt". Carlshamns mejeri hade dessa på den rad av reklamfilmer med tvillingbröderna Tore och Torsten Jeppsson, kända som "bröderna Jeppsson", som företaget producerade. Reklamfilmerna var en succé. När mejeriet blev uppköpt av ett finskt bolag flyttades dock produktionen från staden och varumärket lades ner. Försäljningen sjönk så kraftigt att det finska företaget valde att ta tillbaka varumärket "Carlshamn" på sina produkter fastän produktionen fortfarande sker i Reso i Finland.

I Karlshamn finns också en vacker staty av huvudpersonerna Karl-Oskar och Kristina från Vilhelm Mobergs klassiska verk i "Utvandrarserien" i vilken böckerna "Utvandrarna", "Invandrarna", "Nybyggarna" och "Sista brevet till Sverige" ingår. Statyn är skapad av skulptören Axel Olsson.

I Karlshamns tätort bor det nästan 20 000 personer. Till hela Karlshamns kommun hör det därtill fem tätorter; Karlshamn, Mörrum, Svängsta, Hällaryd och Åryd. Därtill finns det sexton stycken småorter som varierar i befolkningstäthet från 50-155 personer.

För att vara en liten stad finns det gott om evenemang och saker att se och göra i Karlshamn. Stadens Riksteaterförening är t ex väldigt aktiv och

arrangerar scenkonstevenemang och teater för både stora och små. Under september månad äger också Blekinges dansfestival rum där teaterföreningen är med och håller i flera evenemang i just Karlshamn. På Kulturnatten i oktober hålls en spännande barnföreställning för barn mellan 8-11 år med titeln "Barn från yttre rymden."

Det finns också många sevärdheter och museer att besöka. På visitkarlshamn.se finns dessa samlade på ett ställe med aktuell information för den som är intresserad av att planera en resa till Karlshamn. Där går det också att hitta tips om bra boende.