Laxfestivalen

2013 arrangerades Laxfestivalen i Blekinge under maj månad. Festivalen har en tävling som det året utgick från Väggahamnen. Prisutdelningen för tävlingen skedde vid Kolleviks Camping.

Tävlingen hade fritt tävlingsområde. Den som fiskade mer än fyra timmar under en dag hade enligt tävlingsreglerna fiskat en fiskedag. Startavgiften för att delta var 400 kronor per deltagare och man anmälde sig helt enkelt genom att fylla i anmälningsblankett och betala den avgiften. Inför nästa år kan det vara klokt att betala avgiften i god tid eftersom en extra avgift togs ut förra året av de som betalade sent. 2013 fanns det tre klasser i tävlingen. Lax, hybrid och havsöring. Minimimåtten för lax och havsöring var 70 centimeter och längden räknades utifrån hopvikt stjärtfena. Den som fiskar upp mindre fiskar diskvalificerade inte bara sig själv utan hela sitt team. Det fanns också en fiske-begränsning som sa att man maximalt fick ta upp sex stycken havsöringar eller laxar per dag och per team. I varje båt fick det max finnas 10 rullar och 10 stycken spön.

Utifrån fisket skedde sedan en poängberäkning där varje fisk gav 20 poäng och därtill 10 poäng per kilo på fisken. Det fanns också olika zoner där olika regler gällde. Dessa regler var uppsatta av Länsstyrelsen och således viktiga att följa.