Blekinge sjöfartsmuseum

Missa inte denna pärla på Drottninggatan i Karlshamn

På den södra delen av Drottninggatan i Karlshamn ligger det anrika Blekinge sjöfartsmuseum. Det ligger i ett tobaksmagasin som är från slutet av 1800-talet närmare bestämt 1875. Det här en en plats där man kan återuppleva härliga minnen och historier som sjömän burit med sig från fjärran länder. Här kan man se livräddningskorgen från Hanö, skeppshandels utställning, ortholmens fyr, järnankare från en engelsk örlogsman som levde någon gång under början av 1800-talet och fina fartygsmålningar. Det finns också ett spännande bildarkiv och ett fartygsarkiv samt historiska och gamla båtmotorer.

Museet bedrivs av en ideell förening som består av entusiastiska medlemmar som kämpar för att bevara det arvs som Blekinge Sjöfartsmuseum utgör. Deras verksamhet startade i väldigt liten skala redan 1987 då ungefär tio personer som hade stort intresse för handelssjöfart och fiskehistoria i Blekinge drog igång det hela.

Huset på drottninggatan 5 ägs fortfarande av Karlshamns kommun och det är kommunen som hyr ut till föreningen. När föreningen kom för att ta över lokalen så var lokalen i väldigt, väldigt dåligt skick och mycket tid och arbete har föreningens medlemmar lagt ner för att göra den duglig igen genom reparationer och underhåll.

Genom åren som gått så har olika typer av föremål skänkts till museet och det är det som gjort att det nu finns så mycket spännande att se här. Givarna har varit såväl privatpersoner som företag.

Om man är intresserad och bor i närheten av Karlshamn så kan man engagera sig i föreningen om man vill. Om man är på besök så är det här museet något man inte får missa när man ändå är här.